woensdag 23 januari 2008

Tele atlas is ondergewaardeerd!

Normaal gezien zou ik een aandeel als Tele Atlas niet aanbevelen, maar als er een aangename winst kan genomen worden op enkele maanden, ZONDER een groot risico te lopen, zeg jij dan nee?

De slotkoers van Tele Atlas (AMS:TA) was vandaag €26,20
En dat is een heel stuk verwijderd van het bod van €30 dat TomTom, de gps-fabrikant biedt voor het moment op deze digitale kaartenmaker.

Je kan dus op dit moment 14,5% winst boeken als je nu aandelen koopt en ingaat op het bod van TomTom, dat waarschijnlijk wel zal slagen. Ten laatste begin mei weet je of het gelukt is of niet.

Waarom staat Tele Atlas zo laag?

Ten eerste omdat de EU een onderzoek doet of TomTom zijn leverancier van kaarten wel mag overnemen. Tele Atlas heeft namelijk maar 1 concurrent en dat is Navteq, maar die is onlangs in handen gevallen van Nokia.
De markt is namelijk een beetje zenuwachtig, want er is een kans dat de EU de overname kan tegenhouden, om de concurrentie te vrijwaren. Maar die kans is klein. TomTom heeft namelijk al verschillende keren laten weten dat het Tele Atlas als afzonderlijk bedrijf zal laten verder gaan, en dat TomTom's concurrenten (die nu ook kaarten aankopen bij Tele Atlas) in de toekomst nog altijd tegen de marktvoorwaarden kunnen handelen met Tele Atlas.
Tele Atlas en TomTom hebben al verschillende keren laten weten dat ze er een zeer goed oog op hebben.
Zodra de EU toestemming geeft, en dat moet ze ten laatste begin mei doen, zal de overname er zeer snel komen.

Addertjes onder het gras?

Ja, als de EU de overname tegen houdt, zal de koers van Tele Atlas zakken.
Ikzelf schat deze kans uitermate klein. Vergeet ook niet dat TomTom al meer dan 30% bezit van Tele Atlas, en deze zeker niet van de hand zal doen. Ook heeft TomTom's concurrent Garmin in het verleden al een bod van €24,5 gedaan op Tele Atlas. Dus het neerwaards potentiaal is dus bij € 26,20 zeer beperkt.



De schrijven van bezit op het moment van schrijven (nog) geen aandelen van Tele Atlas.

Geen opmerkingen: